foto bij Sprin Forest QigongHet ultieme doel van het beoefenen van qigong is je te helpen optimale gezondheid , een aangenaam gevoel en fitheid te verkrijgen en een leven zonder pijn te leiden. Geconfronteerd met een ernstige ziekte klinkt dit bijna als een onhaalbaar doel.

Toch is het mogelijk middels vrij eenvoudige oefeningen je gezondheid te verbeteren.
Zelfs in de reguliere westerse medische wetenschap wordt tegenwoordig over ‘body/mind connection’ gesproken en kun je in sommige ziekenhuizen een ‘mindfullness’ of anderszins ontspannende begeleiding krijgen, of een verwijzing naar een goede therapeut. En dat is fantastisch!

Maar wees realistisch, vooral als je nu ziek, minder gezond bent: net zoals het je tijd heeft gekost om uit balans te raken zal het je tijd kosten om weer in balans te komen;  om anders met jezelf om te gaan.  En, is dat erg?

Uit eigen ervaring, en velen met mij kunnen dit zeggen, dat vooral door de confrontatie met een levensbedreigende ziekte,  je een nieuwe fase in je leven in gaat die je achteraf gezien niet had willen missen…. . Je wordt min of meer gedwongen, met je neus op de feiten gedrukt, om te kijken waar je prioriteiten liggen, en dat kan niet anders zijn dan: bij jezelf! (je kunt alleen maar goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt).  Ga nieuwe lessen leren bv om hulp te vragen (terwijl jij altijd voor je gezin of anderen klaar stond), grenzen aangeven (terwijl jij bekend staat als altijd beschikbaar om een luisterend oor te bieden of ‘even in te springen’ als een collega ziek is). Vooral bij een ziekte als kanker hebben we te maken met ‘iets dat letterlijk uit de hand loopt’: cellen die zich grenzeloos gaan gedragen, zomaar hun eigenwijze gang gaan.

Juist bij een ernstige ziekte, oververmoeidheid of bv een burn-out komt het op volhouden aan bij je besluit te blijven gezond te willen worden en te blijven, kort om: ‘beter in je vel te komen zitten’.
Dat je activiteiten in je dagelijkse routine gaat nemen die jouw zelfhelend vermogen stimuleren.

Dus: Qigong biedt hiervoor een prachtig, gestructureerd programma wat direct al werkt door eenvoudigweg met je ademhaling te gaan beginnen. Adem gezondheid in (vanuit een ‘kosmische bron’, of door een gezond landschap in je verbeelding vóor je te zien), en adem je pijn, je ziekte uit als vlinders die jouw ongewenste lading meenemen om weer gerecycled te worden voor nieuwe, getransformeerde doelen.

Ik kan je daarbij helpen (heb inmiddels 4 niveaus SFQ training gevolgd), ook met ondersteunende healing-technieken, maar nogmaals:
Je moet vooral tijd vrij gaan maken om aandacht aan jezelf te gaan geven en de oefeningen die zo helder beschreven staan in de boeken van mijn Qigong Master Chunyi Lin te gaan doen. Hiervoor zijn begeleidende cd’s te bestellen bij het Spring Forest Qigong centrum in Kwadijk dat onder de bezielende leiding van Marcelle ook cursussen verzorgd. Een echte aanrader! (zie de literatuurlijst voor tips).

Terug naar hoofdmenu